ПРАТ "МАЛИНОВЕ"

Код за ЄДРПОУ: 30249520
Телефон: (044) 585-16-43
e-mail: malinove@malunove.pat.ua
Юридична адреса: 09623, Київська обл., Рокитнянський р-н, с. Ромашки, вул. Покровська, 22А
 
Дата розміщення: 29.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Публічне акціонерне товариство "Малинове" (Код ЄДРПОУ - 30249520)
Примітки до фінансової звітності за 2014 рік
(в тисячас українських гривень, якщо не вказано інше)

Зміст
1. Загальна інформація про Товариство 2
2. Умови, в яких працює Товариство 2
3. Використання оцінок та припущень 2
4. Облікова політика 2
4.1 Визнання і оцінка фінансових інструментів 3
4.2 Фінансові активи 3
4.3 Метод ефективної процентної ставки 3
4.4 Грошові кошти та їх еквіваленти 4
4.5 Короткострокові депозити 4
4.6 Знецінення фінансових активів 4
4.7 Списання фінансових активів 4
4.8 Фінансові зобов'язання і пайові інструменти, випущені Товариством 5
4.8.1 Боргові та дольові фінансові інструменти 5
4.8.2 Дольові інструменти 5
4.8.3 Зобов'язання за договорами фінансової гарантії 5
4.8.4 Фінансові зобов'язання 5
4.8.5 Торгова та інша кредиторська заборгованість 6
4.8.6 Кредити і позики 6
4.8.7 Списання фінансових зобов'язань 6
4.9 Операції в іноземній валюті 6
4.10 Біологічні активи 6
4.11 Запаси 7
4.12 Основні засоби 7
4.13 Знецінення основних засобів 8
4.14 Нематеріальні активи 8
4.15 Витрати на позики 9
4.16 Оренда 9
4.17 Товариство в якості орендаря 9
4.18 Товариство в якості орендодавця 9
4.19 Умовні активи і зобов'язання 9
4.20 Забезпечення 9
4.21 Визнання доходу 10
5. Основні засоби 10
6. Запаси 11
7. Торгівельна та інша дебіторська заборгованість. 11
8. Грошові кошти та їх еквіваленти. 11
9. Капітал 11
10. Торговельна та інша кредиторська заборгованість 12
11. Доходи 12
12. Витрати 12
13. Сукупний прибуток (збиток) 12
14. Рух грошових коштів 13


?
1. Загальна інформація про Товариство
Повне найменування акціонерного Товариства:
" українською мовою - Публічне акціонерне товариство "Малинове";
" російською мовою - Публичное акционерное общество "Малиновое".
Скорочене найменування Товариства:
" українською мовою - ПАТ "Малинове";
" російською мовою - ПАО "Малиновое".
Код ЄДРПОУ - 30249520
Публічне акціонерне товариство "Малинове" (надалі - "Товариство") створене 13 листопада 1994 р. та входить до Групи компаній Ovostar Union N.V., чия консолідована фінансова звітність являється публічною.
Зареєстрований офіс і основне місце діяльності Товариства є с. Ромашки, вул.. Леніна 22А, Рокитнянського р-н. Киевської обла, 09623. Найбільшим акціонером є ТОВ "Овостар Юніон" який також входить до складу Групи компаній Ovostar Union N.V.
Загальна кількість співробітників Товариства склала 15 співробітників та 12, станом на 31 грудня 2014 та 2013 року відповідно.
Основними видами діяльності товариства є: розведення свійської птиці; вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур; виробництво м'яса; виробництво м'яса свійської птиці; неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.
2. Умови, в яких працює Товариство
Підприємство здійснює свою основну діяльність на території України. Податкове, валютне та митне законодавство України може тлумачитися по-різному й часто змінюється. Подальший економічний розвиток України в значній мiрi залежить від ефективності економічних, фінансових i монетарних заходів, що вживаються Урядом, а також від змін у податковий, законодавчій та полiтичнiй сферах, та інших подій, які перебувають поза зоною впливу Товариства. Майбутнє спрямування економічної політики з боку українського Уряду може мати вплив на реалізацію активів Товариства, а також на здатність Товариства сплачувати заборгованості згідно строків погашення.
3. Використання оцінок та припущень
При підготовці фінансової звітності Товариство робить оцінки та припущення, які мають вплив на визначення суми активів та зобов'язань, визначення доходів та витрат звітного періоду, розкриття умовних активів та зобов'язань на дату підготовки фінансової звітності, ґрунтуючись на МСФЗ, МСБО та тлумаченнях, розроблених Комітетом з тлумачень міжнародної фінансової звітності. Фактичні результати можуть відрізнятися від таких оцінок.
4. Облікова політика
Облікову політику Товариства побудовано відповідно до вимог закону України "Про бухгалтерський облік i фінансову звітність в Україна" та інших нормативно-правових актів щодо регулювання бухгалтерського обліку.
Товариство веде бухгалтерський облік господарських операцій щодо майна і результатів своєї діяльності в натуральних одиницях і в узагальненому грошовому виразі шляхом безперервного документального і взаємопов'язаного їх відображення.
Бухгалтерський облік в Товаристві у звітному періоді вівся методом подвійного запису за журнально-ордерною формою. Господарські операції відображаються в облікових регістрах в тому звітному перiодi, в якому вони були здійснені.
4.1 Визнання і оцінка фінансових інструментів
Фінансові активи та фінансові зобов'язання відображаються у балансі, коли Товариство стає стороною договору щодо відповідного фінансового інструменту. Товариство відображає придбання та продаж фінансових активів і фінансових зобов'язань на дату здійснення розрахунків.
Фінансові активи та зобов'язання первісно визнаються за справедливою вартістю плюс, якщо фінансовий актив або фінансове зобов'язання визнається не за справедливою вартістю через прибуток або збиток, понесені операційні витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням або випуском даного фінансового активу або фінансового зобов'язання.
Справедлива вартість інвестицій, які активно обертаються на організованих фінансових ринках розраховується на основі поточної ринкової вартості на момент закриття торгів на звітну дату. Що стосується інвестицій у цінні папери, для яких не існує активного ринку, справедлива вартість розраховується з використанням інших методів оцінки фінансових інструментів. Облікова політика для подальшої переоцінки цих елементів представлені нижче у відповідних розділах облікової політики.
4.2 Фінансові активи
Інвестиції відображаються в бухгалтерському обліку і списується на дату операції, у разі, якщо інвестиції куплені або продані відповідно до договору, умови якого вимагають поставки інструмента в строк, вказаний на відповідному ринку, спочатку оцінюються за справедливою вартістю за вирахуванням транзакційних витрат, безпосередньо пов'язаних з угодою, за винятком фінансових активів, що відносяться до категорії активів, які оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, спочатку визнаються за справедливою вартістю.
4.3 Метод ефективної процентної ставки
Метод ефективної процентної ставки використовується для розрахунку амортизованої вартості фінансового активу та розподілу процентних доходів протягом відповідного періоду. Ефективна процентна ставка, яка дозволяє дисконтування очікуваних майбутніх грошових надходжень протягом очікуваного терміну дії фінансового активу або коротшого терміну, якщо це доречно.
Доходи, пов'язані з борговим інструментам, відображаються за методом ефективної процентної ставки, за винятком фінансових активів, які оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток.
Фінансові активи, які оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток - фінансовий актив класифікується як фінансовий актив, що оцінюється за справедливою вартістю через прибуток або збитки, якщо вони мають місце для торгівлі та оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток.
Фінансовий актив класифікується як утримуваний для торгівлі, якщо він:
o придбав спочатку з метою продажу / погашення протягом короткого періоду часу; або
o частиною портфеля ідентифікованих фінансових інструментів, керованих спільно, і структура якого, свідчить про намір отримання прибутку в короткостроковій перспективі, або
o похідним інструментом, що не класифікується в якості інструменту хеджування і не є ефективним для цих цілей.
Фінансовий актив, який не є фінансовим активом, призначеним для торгівлі, може бути класифікований як фінансовий актив за справедливою вартістю через прибуток або збиток у момент визнання в бухгалтерському обліку, якщо:
o застосування такої класифікації усуває або значно скорочує невідповідності в оцінці або бухгалтерського обліку, які в іншому випадку можуть виникнути, або
o фінансовий актив є частиною групи фінансових активів, фінансових зобов'язань або обох груп, які управляються і контролюються на основі справедливої вартості відповідно до стратегії управління ризиками або інвестиційної стратегії управління, або
o він існує в рамках контракту, що містить один або кілька вбудованих похідних інструментів, і МСБО 39 "Фінансові інструменти: визнання та оцінка" дозволяе класифікувати весь контракт (актив або зобов'язання) як оцінюваний за справедливою вартістю через прибуток або збиток.
Фінансові активи, які оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, оцінюються за справедливою вартістю, прибутки і збитки що виникають, відображаються у звіті про сукупний дохід.
Утримувані до погашення - інвестиції, утримувані до погашення, обліковуються за амортизованою вартістю з використанням методу ефективної процентної ставки, за вирахуванням знецінення, а дохід враховується з використанням методу ефективної ставки відсотка.
Кредити та дебіторська заборгованість - дебіторська заборгованість щодо основних напрямів діяльності, кредити, позики та інша дебіторська заборгованість з фіксованими або обумовленими платежами, що не котируються на активному ринку, класифікуються як "позики та дебіторська заборгованість". Кредити та дебіторська заборгованість оцінюються за амортизованою вартістю з використанням методу ефективної процентної ставки за вирахуванням знецінень та безнадійних боргів. Процентний дохід визнається з використанням методу ефективної процентної ставки, за винятком короткострокової дебіторської заборгованості, для якої сума такого процентного доходу незначна.
Неназваний інвестиції в наявності для продажу, обліковуються за первісною вартістю, якщо їх справедлива вартість не може бути надійно оцінена.
4.4 Грошові кошти та їх еквіваленти
Грошові кошти та їх еквіваленти включають грошові кошти в касі та на банківських рахунках.
4.5 Короткострокові депозити
Короткострокові депозити включають депозити з строком погашення більше трьох місяців. Якщо короткостроковий депозит може бути скасовано на прохання Товариства, такий депозит класифікується як грошові кошти та їх еквіваленти.
4.6 Знецінення фінансових активів
Фінансові активи, за винятком фінансових активів, які оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, на кожну звітну дату оцінюються на предмет ознак, що вказують на знецінення. Збиток від знецінення визнається, коли існує об'єктивне свідчення зниження очікуваних майбутніх потоків грошових коштів за цим активу в результаті однієї або кількох подій, що відбулися після того як фінансовий актив був визнаний в бухгалтерському обліку. Для фінансових активів, що відображаються за амортизованою вартістю, збиток від знецінення розраховується як різниця між балансовою вартістю та теперішньою вартістю очікуваних майбутніх грошових потоків, дисконтованих за ефективної процентної ставки.
Збиток від знецінення безпосередньо зменшує балансову вартість усіх фінансових активів, за винятком дебіторської заборгованості з основної діяльності, балансова вартість якої зменшується рахунок сформованих резервів. Якщо дебіторська заборгованість з основної діяльності є безнадійними, вони списуються за рахунок відповідного резерву. Згодом, отримані відшкодування сум, які раніше були списані, записуються в кредит рахунку резерву. Зміни в балансовій вартості резерву відображаються у звіті про прибутки та збитки.
У відношенні цінних паперів в наявності для продажу, будь-яке збільшення справедливої вартості після визнання збитку від знецінення відноситься безпосередньо на власний капітал.
4.7 Списання фінансових активів
Товариство списує фінансовий актив тільки у разі припинення терміну дії договірних прав на грошові потоки за відповідним контрактом або якщо фінансовий актив і відповідні ризики і вигоди переходять до іншої організації. Якщо Товариство не передає і зберігає всі основні ризики і вигоди від володіння активом і продовжує контролювати переданий актив, Товариство продовжує обліковувати свою частку в даному активі і відповідних зобов'язань.
4.8 Фінансові зобов'язання і пайові інструменти, випущені Товариством
4.8.1 Боргові та дольові фінансові інструменти
Боргові та дольові фінансові інструменти класифікуються як зобов'язання або капітал в залежності від умов договору.
4.8.2 Дольові інструменти
Дольовий інструмент, це договір, що підтверджує право на частку в активах компанії, що залишилася після вирахування всіх його зобов'язань. Дольові інструменти, випущені Товариством, відображаються в сумі отриманих доходів за вирахуванням прямих витрат на їх випуск.
4.8.3 Зобов'язання за договорами фінансової гарантії
Зобов'язання за договорами фінансової гарантії первісно оцінюються за справедливою вартістю і згодом обліковуються за найбільшою з:
o вартість договірних зобов'язань визначається відповідно до МСБО 37 "Резерви, умовні зобов'язання та умовні активи", і
o вартості, за вирахуванням, у відповідних випадках, накопиченої амортизації, що враховуються відповідно до принципів визнання виручки, викладеними нижче.
4.8.4 Фінансові зобов'язання
Фінансові зобов'язання класифікуються або як фінансові зобов'язання, які оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, або як інші фінансові зобов'язання.
Фінансові зобов'язання, які оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток - фінансові зобов'язання класифікуються як фінансові зобов'язання що оцінюються за справедливою вартістю з віднесенням змін до прибутку або збитку або якщо вони призначені для торгівлі.
Фінансове зобов'язання класифікується як утримуваний для торгівлі, якщо воно:
o передбачається, підлягають викупу протягом короткого періоду часу; або
o є частиною портфеля ідентифікованих фінансових інструментів, керованих спільно, і структура якого, свідчить про намір отримання прибутку в короткостроковій перспективі, або
o похідним інструментом, що не класифікується в якості інструменту хеджування і не є ефективним для цих цілей
Фінансове зобов'язання, що не є фінансовим зобов'язанням, призначеним для торгівлі, може бути класифіковане як фінансове зобов'язання за справедливою вартістю через прибуток або збиток у момент визнання в бухгалтерському обліку, якщо:
o застосування такої класифікації усуває або значно скорочує невідповідності в оцінці або бухгалтерського обліку, які в іншому випадку можуть виникнути, або
o фінансове зобов'язання є частиною групи фінансових активів, фінансових зобов'язань або обох груп, які управляються і контролюються на основі справедливої вартості відповідно до стратегії управління ризиками або інвестиційної стратегії управління, а інформацію про цю групу надається ключовому керівному персоналу Товариства на, сформованої на тих же засадах, або
o він існує в рамках контракту, що містить один або кілька вбудованих похідних інструментів, і МСБО 39 "Фінансові інструменти: визнання та оцінка" дозволяє класифікувати весь контракт (актив або зобов'язання) як оцінюваний за справедливою вартістю через прибуток або збиток.
Фінансові зобов'язання, які оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, оцінюються за справедливою вартістю, прибутки і збитки що виникають, відображаються у фінансових результатах. Чисті доходи або збитки визнаються у звіті про доходи і включають відсотки, сплачені за фінансовим зобов'язанням.
Інші фінансові зобов'язання - інші фінансові зобов'язання, включаючи позикові кошти, обліковуються за справедливою вартістю за вирахуванням витрат по угоді. Інші фінансові зобов'язання згодом оцінюються за амортизованою вартістю з використанням методу ефективної процентної ставки, з визнанням процентних витрат з використанням ефективної (фактичної) прибутковості.
4.8.5 Торгова та інша кредиторська заборгованість
Кредиторська заборгованість визнається, коли інша сторона договору виконує свої договірні зобов'язання і відображаються за амортизованою вартістю з використанням методу ефективної процентної ставки.
4.8.6 Кредити і позики
Кредити і позики спочатку визнаються за справедливою вартістю за вирахуванням витрат, понесених у ході операції. Згодом кредити і позики відображаються за амортизованою вартістю, різниця між такою вартістю (за вирахуванням витрат по угоді) і сумою погашення відображається у звіті про прибутки та збитки протягом періоду, за який кредити і позики видаються з використанням методу ефективної процентної ставки. Кредити і позики класифікуються як короткострокові зобов'язання, якщо Товариство не має безумовного права відстрочити погашення зобов'язання, принаймні один рік після звітної дати.
4.8.7 Списання фінансових зобов'язань
Товариство списує фінансові зобов'язання тільки тоді, коли вони погашаються, анулюються або припиняються.
4.9 Операції в іноземній валюті
Функціональна валюта та валюта подання
Для оцінки всіх статей фінансової звітності, використовувалася валюта основного економічного середовища, в якому компанія здійснює свою діяльність ("функціональна валюта"). Національна валюта України, українська гривня (грн), є функціональною валютою для Товариства. Валютою подання даної фінансової звітності є українська гривня, якщо не вказано іншого.
Операції в іноземній валюті
Операції у валюті, відмінній від функціональної валюти, спочатку відображаються по курсах на дату цих операцій. Грошові активи та зобов'язання, виражені в таких валютах, перераховуються за курсами, що діють на звітну дату. Всі реалізовані і нереалізовані прибутки та збитки від курсової різниці відображається у складі звіту про сукупний дохід.
4.10 Біологічні активи
Біологічні активи представлені як комерційне стадо та ремонтній молодняк, відображаються за справедливою вартістю за вирахуванням очікуваних витрат на їх реалізацію. Оцінка справедливої вартості біологічних активів Товариства заснована на моделі дисконтованих грошових потоків, згідно з якою справедливої вартості біологічних активів розраховується як приведена вартість очікуваних чистих грошових потоків від біологічного активу, дисконтованого за відповідною ставкою.
Товариство визнає, біологічного активу тільки тоді, коли воно контролює актив у результаті минулих подій, існує ймовірність того, що економічні вигоди від активу будуть надходити до Товариства, справедлива вартість або собівартість активу може бути оцінена з достатньою мірою достовірності.
Прибуток або збиток від первісного визнання біологічних активів за справедливою вартістю за вирахуванням очікуваних витрати на реалізацію включаються в звіт про сукупний дохід по мірі їх виникнення.
Сільськогосподарська продукція зібрана з біологічного активу оцінюються за справедливою вартістю за вирахуванням очікуваних витрат на продаж. Прибуток або збиток, що виникає при первісному визнанні сільськогосподарської продукції за справедливою вартістю за вирахуванням очікуваних витрат на продаж, визнаються в звіті про сукупний дохід.
4.11 Запаси
Запаси складаються в основному з сільськогосподарських продуктів та готової продукції. Запаси відображаються по найменшій з двох величин: за собівартістю або чистої вартості реалізації. Собівартість включає в себе вартість придбання і, при необхідності, витрати з доставки запасів до їх теперішнього стану та місця розташування. Оцінка запасів при їх відпуску у виробництво, продаж та іншому вибутті здійснюється за методом середньозваженої собівартості. Чиста вартість реалізації розраховується на основі вартості реалізації за вирахуванням всіх передбачуваних витрат на завершення виробництва та продажу.
4.12 Основні засоби
Основні засоби обліковуються за первісною вартістю за вирахуванням накопиченої амортизації та накопичених збитків від знецінення. Первісна вартість основних засобів включає в себе (а) ціну покупки, у тому числі не відшкодовуванні імпортні мит та податки за вирахуванням торгівельних знижок та компенсацій, (б) будь-які витрати, безпосередньо пов'язані з доставкою активу на місце та приведення його до стану, які забезпечують його функціонування відповідно з намірами керівництва Товариства, (в) первісну оцінку витрат на демонтаж та видалення активів майна, основних засобів та відновлення на займаної ними території; це зобов'язання бере на себе Товариство або на придбання активів, або в результаті його роботи протягом певного періоду часу в цілях, не пов'язаних з виробництвом запасів протягом цього періоду.
Незавершене будівництво включає в себе витрати, безпосередньо пов'язані з будівництвом об'єктів основних засобів, у тому числі розподіл змінних накладних витрат, пов'язаних з будівництвом та авансові платежі за майно, основні засоби. Незавершене будівництво не амортизується. Ці активи амортизуються з моменту, коли вони використовуються у господарській діяльності, на тій же основі, як амортизація по іншим активам.
Капіталізовані витрати включають в себе основні витрати на модернізацію і заміну частин активів, які продовжують термін їх корисного використання або поліпшити їх здатність приносити дохід. Витрати на ремонт і технічне обслуговування основних засобів, які не відповідають зазначеним вище критеріям капіталізації, відображаються у складі прибутку або збитку за період, в якому вони були понесені.
Амортизована вартість - фактична вартість активу, або інша сума, що замінює фактичну вартість, за вирахуванням його залишкової вартості. Залишкова вартість активу являє собою оціночну суму, яку компанія отримає на сьогоднішній день від продажу активу майна, основних засобів, за вирахуванням очікуваних витрат на вибуття, якщо актив досягли віку та стану, в якому, мабуть, він буде наприкінці строку його корисного використання.
Амортизаційні відрахування розраховуються списання амортизується суми протягом терміну корисної служби активу і розраховується з використанням лінійного методу.

Строки корисного використання груп об'єктів основних засобів є:
Будинки 10 - 40 років
Машини та обладнання 5 - 25 років
Транспортні засоби 3 - 10 років
Меблі та офісне обладнання 3 - 5 років
Незавершене будівництво та невстановлене обладнання не підлягають амортизації
Залишкова вартість, строки корисного використання та метод нарахування амортизації аналізуються наприкінці кожного фінансового року. Вплив будь-якої зміни, пов'язані з оцінками, зробленими в минулі звітні періоди відображається як зміна в обліковій оцінці.
Прибуток або збиток від вибуття або ліквідації активів майна, основних засобів, визначається як різниця між виручкою від реалізації та балансовою вартістю активу і визнаються у звіті про сукупний дохід.
4.13 Знецінення основних засобів
На кожну звітну дату Товариство оцінює балансову вартість своїх активів майна, основних засобів для визначення ознак знецінення існують за рахунок амортизації. Якщо такі ознаки існують, оцінюється очікувана сума відшкодування активу для визначення суми збитку від зменшення корисності, якщо такі є.
Для визначення збитків від знецінення, активи групуються на найнижчому рівні, для яких можна виділити в окрему категорію грошових коштів (одиниця, що генерує грошові кошти).
Відшкодовувана вартість визначається як найбільша з: справедлива вартість за вирахуванням витрат на продаж або цінність використання активу. При оцінці цінності використання активу, очікувані майбутні грошові потоки, пов'язані з ним, дисконтуються до їх поточної вартості з використанням ставки дисконтування до оподаткування, яка відображає поточні ринкові оцінки тимчасової вартості грошей і ризики, властиві даному активу.
Якщо, згідно з оцінками, відшкодовувана вартість активу (одиниці, що генерує грошові кошти) менше його балансової вартості, балансова вартість активів (одиниці, що генерує грошові кошти) зменшується до суми очікуваного відшкодування. Збиток від знецінення визнається у звіті про прибутки збитки, за винятком, коли актив обліковується за переоціненою вартістю. У цьому випадку збиток від знецінення розглядається як зменшення резерву з переоцінки.
У випадках, коли збитки від знецінення згодом відновлюються, балансова вартість активу (одиниці, що генерує грошові кошти) збільшується до переглянутої суми відновлення, таким чином, щоб збільшена балансова вартість не перевищувала балансову вартість, яка була б визначена, якщо збиток від знецінення не був визнаний щодо активів (одиниці, що генерує грошові кошти) у попередні роки. Відновлення збитку від знецінення негайно визнається у прибутках і збитках, крім випадків, коли актив відображається за переоціненою вартістю. У цьому випадку відновлення збитку від знецінення розглядається як збільшення вартості основних засобів.
4.14 Нематеріальні активи
Нематеріальні активи, придбані окремо, спочатку оцінюються за вартістю придбання. Після первісного визнання нематеріальні активи відображаються за фактичною вартістю за вирахуванням накопиченої амортизації та накопичених збитків від знецінення. Нематеріальні активи не капіталізуються, і відповідний витрата відображається у звіті про прибутки та збитки в рік, в якому понесені витрати.
Строк корисного використання нематеріальних активів може бути кінцевим або невизначеним.
Нематеріальні активи з обмеженим строком корисного використання амортизуються протягом строку корисного використання та аналізуються на предмет знецінення у випадку наявності ознак того, що нематеріальний актив може бути порушена. Періоду амортизації та методу амортизації для нематеріального активу з визначеним строком корисного використання переглядаються принаймні в кінці кожного фінансового року. Зміни очікуваного терміну корисного використання або очікуваного споживання майбутніх економічних вигод, утілених в активі враховуються за допомогою зміни терміну або порядку амортизації, при необхідності, і враховуються як зміни в облікових оцінках. Амортизаційні відрахування по нематеріальним активам з обмеженим строком корисного використання відображаються у прибутках і збитках у складі.
Нематеріальні активи з невизначеним строком корисного використання не амортизуються, але тестуються на знецінення щорічно або окремо, або на рівні підрозділу, що генерує грошові кошти.
Прибуток або збиток від списання нематеріального активу визначається як різниця між чистими надходженнями від вибуття та балансовою вартістю активу і визнаються у звіті про прибутки та збитки в разі припинення визнання активу.
Амортизація розраховується лінійним методом протягом строку корисного використання активу, який становить 3 роки.
4.15 Витрати на позики
Витрати на позики, капіталізованих Товариством в активі, якщо вони безпосередньо пов'язані з придбанням або будівництвом кваліфікованого активу, в тому числі об'єктів незавершеного будівництва, витрати на придбання яких виникли з 1 січня 2008 року. Інші витрати на позики визнаються як витрати у періоді їх виникнення.
4.16 Оренда
Оренда класифікується як фінансова оренда, коли відповідно до умов оренди орендар приймає на себе всі основні ризики і вигоди, пов'язані з правом власності на орендоване майно. Інші види оренди класифікуються як операційна оренда. Доходи і витрати, пов'язані з операційною орендою, нараховуються лінійним методом та у звіті про прибутки та збитки протягом строку оренди.
4.17 Товариство в якості орендаря
Фінансова оренда, при якій відбувається передача Товариству всіх істотних ризиків і вигід, пов'язаних з володінням орендованим активом, капіталізується на дату початку строку оренди за справедливою вартістю орендованого майна, або, якщо ця сума нижче, дисконтованої вартості мінімальних лізингових платежів. Орендні платежі розподіляються між фінансовими витратами та зменшенням зобов'язання з оренди таким чином, щоб вийшла постійна ставка відсотка на непогашену суму зобов'язання. Фінансові витрати відображаються у звіті про сукупний дохід. Платежі з операційної оренди визнаються як витрати у звіті про доходи рівномірно протягом строку оренди.
4.18 Товариство в якості орендодавця
Оренда, де Товариство не передає всі ризики і вигоди, пов'язані з правом власності на актив, класифікується як операційна оренда. Первісні прямі витрати, понесені при укладенні договору операційної оренди, додаються до балансової вартості переданого в оренду активу й визнаються протягом терміну оренди на тій же основі, що дохід від оренди. Умовні платежі з оренди визнаються як доходи в тому періоді, в якому вони були отримані.
4.19 Умовні активи і зобов'язання
Умовні зобов'язання не відображаються у фінансовій звітності. Такі зобов'язання розкривається у примітках до фінансової звітності, крім випадків, коли ймовірність вибуття ресурсів, які втілюють економічні вигоди, є незначною.
Умовні активи не відображаються у фінансовій звітності, але розкриваються у примітках в тій мірі, в якій існує ймовірність, що економічні вигоди будуть отримані Товариством.
4.20 Забезпечення
Резерви визнаються, якщо Товариство має поточне зобов'язання (юридична або конструктивне) внаслідок минулих подій, та існує ймовірність відтоку ресурсів, що містять економічні вигоди.
Сума, визнана в якості резерву, являє собою найкращу оцінку необхідної компенсації для погашення короткострокових зобов'язань на звітну дату, яка враховує всі ризики і невизначеності, властиві даним зобов'язанням. У випадках, коли сума резерву оцінюється з використанням грошових потоків, які можуть бути необхідні для погашення поточних зобов'язань, його балансова вартість являє собою поточну вартість цих грошових потоків.
Там, де є можливість того, що один або всі економічні вигоди, необхідні для відновлення величини резерву будуть відшкодовані третьою стороною, дебіторська заборгованість визнається в якості активу, якщо є фактичні гарантії, що такі відшкодування буде отримано, і сума дебіторської заборгованості може бути надійно визначена.
4.21 Визнання доходу
Виручка від продажу товарів визнається, коли Товариство передало покупцеві всі істотні ризики і вигоди, пов'язані з правом власності на товар, і існує ймовірність того, що економічні вигоди, пов'язані з цією операцією, будуть отримані Товариством.
Виручка від надання послуг визнається в тому звітному періоді, в якому послуги були надані, виходячи зі ступеня завершеності конкретної угоди, і лише тоді, коли сума виручки може бути достовірно визначена та існує ймовірність того, що економічні вигоди, пов'язані з цим операцією, будуть отримані Товариством.
Доходи і витрати, що відносяться до тієї ж операції або події, визнаються одночасно.
Процентний дохід визнається з використанням методу ефективної процентної ставки.
5. Основні засоби
Оскільки форма Балансу не містить окремих статей для відображення нематеріальних активів, то вони відображені в складі основних засобів.
Станом на 31.12.2013 р. основні засоби включали (за залишковою вартістю):
Будинки, споруди та передавальні пристрої Машини та обладнання Транспортні засоби Інструменти, прилади та інші основні засоби Нематеріальні активи Всього

Первісна (переоцінена) вартість
31 грудня 2012 39 380 25 207 2 498 1 229 - 68 314
Надійшло за рік 944 31 - 1 - 976
Переоцінка
(дооцінка +, уцінка -) - - - - - -
Вибуло за рік - (760) (226) (16) - (1 002)
Втрати від зменшення корисності - - - - - -
Інші зміни за рік - - - - - -
31 грудня 2013 40 324 24 478 2 272 1 214 - 68 288
Надійшло за рік 12 340 1 250 - 123 - 13 713
Переоцінка
(дооцінка +, уцінка -) - - - - - -
Вибуло за рік - (2 216) (1) (10) - (2 227)
Втрати від зменшення корисності - - - - - -
Інші зміни за рік - - - - - -
31 грудня 2014 52 664 23 511 2 271 1 327 - 79 774

Знос
31 грудня 2012 (13 272) (19 361) (2 071) (949) - (35 653)
Нараховано амортизації за рік (1 588) (1 029) (208) (92) - (2 917)
Вибуття зносу - 760 226 16 - 1 002
Інші зміни за рік - - - - - -
31 грудня 2013 (14 860) (19 630) (2 053) (1 025) - (37 568)
Нараховано амортизації за рік (1 765) (1 665) (41) (96) - (3 566)
Вибуття зносу - 2 216 1 10 - 2 227
Інші зміни за рік - - - - - -
31 грудня 2014 (16 625) (19 079) (2 093) (1 112) - (38 908)

Балансава вартість
31 грудня 2012 26 108 5 846 427 280 - 32 661
31 грудня 2013 25 464 4 848 219 189 - 30 720
31 грудня 2014 36 039 4 433 178 215 - 40 866
6. Запаси

Назва показника 31.12.2013 31.12.2014
Сировина - 6
Будівельні матеріали 66 4 351
Запасні частини - 12
Паливо - -
Малоцінні та швидкозношувані предмети - 2
Готова продукція (товари) - -
Тара і тарні матеріали 13 -
Матеріали сільськогосподарського призначення - -
Всього 79 4 371
7. Торгівельна та інша дебіторська заборгованість.

Назва показника 31.12.2013 31.12.2014
Торгівельна дебіторська заборгованість 38 218 127
Розрахунки з бюджетом 863 7 183
Інша дебіторська заборгованість 15 590 15 565
Чиста вартість торгівельної дебіторської заборгованості 54 671 22 875
8. Грошові кошти та їх еквіваленти.
Грошові кошти та їх еквіваленти
Назва показника 31.12.2013 31.12.2014
Каса - -
Рахунки в банках (в гривнях) 21 13
Всього 21 13
9. Капітал
Статутний капітал. Статутний капітал Товариства поділений на 100 000 (сто тисяч) простих іменних акцій номінальною вартістю 01,00 грн. кожна та становить 100 000,00 грн..
На звітну дату статутний капітал сплачено повністю, державна частка відсутня.
Кількість акціонерів станом на 31.12.2014 року становить - 121, в т. ч. юридичних осіб - 1.
Основним акціонером є Товариство з обмеженою відповідальністю "ОВОСТАР ЮНІОН", яке володіє 94,310 % статутного капіталу.
У 2014 р. викуп акцій власної емісії Товариством не здійснювався, дивіденди не оголошувались і не виплачувалися.
10. Торговельна та інша кредиторська заборгованість
Назва показника 31.12.2013 31.12.2014
Торговельна кредиторська заборгованість 654 701
Розрахунки з бюджетом 380 169
Розрахунки за заробітною платою 26 24
Інші поточні зобов'язання - -
Всього 1 060 894
11. Доходи
Назва показника 2013 2014
Дохід від реалізації готової продукції 590 638
Дохід від реалізації послуг - -
Всього дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 590 638
Інші операційні доходи 588 317
Всього 1 178 955
12. Витрати
Назва показника 2013 2014
Собівартість реалізації (2 571) (2 835)
Інші операційні витрати (2 202) (3 713)
Інші витрати (відсотки за користування кредитом) - (12)
Всього (4 773) (6 560)
Адміністративні витрати (в складі інших операційних витрат):

Назва показника 2013 2014
Витрати по амортизації (976) (682)
Витрати матеріалів (222) (323)
Заробітна плата (221) (212)
Витрати на інші послуги (83) (160)
Юридичні та інші професійні послуги (45) (31)
Інші витрати (138) (218)
Всього (1 685) (1 626)
13. Сукупний прибуток (збиток)
Чистий прибуток (збиток) Товариства за 2014 рік склав 5 232 тис.грн.
Сукупний прибуток (збиток) Товариства за 2014 становить 5 232 тис.грн.
14. Рух грошових коштів

Назва показника 31.12.2013 31.12.2014
Надходження коштів 2 562 56 282
Витрачання коштів (2 573) (56 290)
Чистий рух коштів (11) (8)



Керівник
Головний бухгалтер

.

д/н

.